A Pozsonyi kifli és a karácsonyi beigli gyakorlatilag tesók.
Na mivel mostanában nincsenek bulik, még ezek is elmaradoztak, de most már nagyon eltértem a lényegtől.
Kitaláltuk Zsuzsival aki a féldruszám mert a második nevem nekem is Zsuzsi, hogy akkor csináljunk meg egy OKJ-t mert miért is ne. Nem ráérünk? (Mondjuk nem, de na.) Szóval ez a cukrászat egy elég jó kis szakma úgyamúgy és lehet benne kreatívkodni is, ami nagy örök nekem. Így nagy titokban belevágtam.
Szóval elkezdtük a gyakorlásokat és az első az a pozsonyi kifli volt, amit Zsuzsi már több receptből megsütött, de végül az amit együt sütöttünk recept lett a legjobb, olyan finom lett, hogy a 10 újjamat megnyaltam utána.
Íme az alapanyaglista:
250 ml tej
600 g liszt
200 g margarin
1/4 tömb élesztő
1 csipet só
80 g porcukor
1 tojás
A tejben felfuttatjuk az élesztőt, mind összeöntjük, és turmixgéppe rakjuk. Amint egy gyurma szerű anyagot kapunk, meglisztezzük, és a hűtőbe rakjuk pihenni, ezalatt elkészítjük a tölteléket.
Töltelék alapanyaglista:5 ml víz
200g cukor
200g darált mák VAGY darált dió
fél citrom héja
A vízben a cukrot keveréssel első forrásig hevítjük és azonnal a mákhoz adjuk amibe vitromot reszeltünk, majd elkeverjük.
A tésztát kivesszük a hűtőből, egyforma adagokra vágjuk, ebből kb 30 azonos méretű darab kell, amit golyóvá gyúrunk.
A mákot vagy diót megmérjük és kb 30 adagra kiszámoljuk
A tésztákból ovális formákat gyúrunk a mákot vagy diót beletöltjük, lezárjuk és kifli formává göngyölítjük.
A kifliket egész tojással megkenjük, azt hagyjuk rászáradni, ez kb 5 perc, majd tojásfehérjével is átkenjük, és mehet a sütőbe 20 percre alul felül légkeveréses, 180 fokon.
És akkor ami a címben is benne van:
HA nincs kedved 30 kiflit csinálni belőle, akkor szépen fogod, a maradék tésztát nagyjából négyszögletesre nyújtod, elkened rajta egyenletesen a mákot, két oldalt felhajtod, a másik oldalán feltekered, megkened tojássárgájával, hagyod megszáradni, aztán a fehérjével is megkened majd be a sütőbe 25-28 percre 180 fokra, a végefelé érdemes figyelgetni, mert az alja is meg kel süljön.
És csak szólok... a bejglink nem durrant ki.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése